Wist je dat ventilatie vaak niet voldoet aan de wetgeving? En dan gaat het niet enkel om oude ventilatiesystemen, maar ook om de nieuwe. Vreemd zou je denken, maar eigenlijk is het dat niet: behalve een innovatief ventilatiesysteem zijn de professionele installatie en het correct inregelen minstens even belangrijk om de kwaliteit van jouw ventilatie te garanderen.

De volgende 10 fouten komen we vaak tegen in de praktijk.

Fout 1. De ruimte krijgt een andere functie

Een gezond binnenklimaat en zo weinig mogelijk warmteverlies: dat zijn de belangrijkste doelen bij het installeren van een optimaal ventilatiesysteem. Maar tegelijk zijn het warmteverbruik en vochtgehalte niet in elke kamer hetzelfde. Daarom hangt de afstelling van jouw ventilatie af van de functie die elke kamer vervult. Stel dat je een berging hebt die je later naar een badkamer wilt verbouwen, dan zou dit betekenen dat je ventilatie niet langer aangepast is aan de nieuwe plannen.

Wens je dus een ventilatie, dan bespaart het jou heel wat tijd en moeite als je op voorhand al weet welke bestemming elke kamer op lange termijn krijgt. En hierdoor voldoet elke kamer dan aan de opgelegde ventilatienormen.

Fout 2. Geen geluidsdempers aanwezig

Ventilatiesystemen maken geluid en dus bieden we jou de juiste oplossing om het geluid zoveel mogelijk te dempen. Hierdoor heb je geen last van gezoem in huis, waardoor de ventilatie dus geen enkele impact heeft op het geluidscomfort in huis.

Eerst en vooral kies je best voor een ventilatiesysteem dat op zich zo weinig mogelijk lawaai produceert. En vervolgens laat je aangepaste geluidsdempers installeren die het resterende geluid volledig opvangen. Jij geniet dan van de stilte – en je buren ook.

Fout 3. Foutief afgesteld luchtdebiet

Elke ventilatie-unit beschikt over een bepaald vermogen om de hoeveelheid lucht in jouw woning aan- en af te voeren. En daarom is elke unit voorzien van ventielen die de volledige binnenruimte zuiveren. Hoelang dit duurt, hangt af van de afstelling. Daarom heb je een ventilatie-unit nodig die afgestemd is op het totale luchtdebiet in jouw woning.

De ventilatie-unit werkt enkel optimaal als deze is ingesteld op het reële luchtdebiet. Even een voorbeeld ter illustratie:
Mocht het ventilatiesysteem bijvoorbeeld afgesteld zijn op 150m³/h, terwijl de totale luchthoeveelheid 250m³/h bedraagt, dan is er meer lucht aanwezig dan het debiet waarop de ventielen afgesteld zijn.

Hierdoor zouden de ventielen meer kracht moeten uitoefenen dan het vermogen waarvoor ze ontworpen zijn. En bijgevolg zou de unit dan meer tocht en geluid produceren en zou het ventilatiesysteem sneller slijten. Heel veel nadelen dus. Met een correct afgestelde ventilatie verbruikt de installatie bovendien minder energie en geniet je van een gezond binnenklimaat met zo laag mogelijke CO2-waarden.

Fout 4. Foutieve meting van de totale luchthoeveelheid

Meten is weten. En toch komen meetfouten vaker voor dan je denkt. Om de totale luchthoeveelheid te meten, dient de meting te gebeuren wanneer de ventielen open staan.

Mochten de ventielen bij de meting volledig dicht staan, dan zou er namelijk sprake zijn van een ‘gesmoord ventiel’ en dan is de luchtweerstand te hoog. Het inregelen start je daarom best door eerst alle ventielen open te zetten.

Fout 5. Geplooide buizen

Als je heel veel lucht doorheen de ventilatiebuizen perst, verlaag je de luchtweerstand door gladde buizen te gebruiken. In een gladde bocht is er namelijk minder luchtweerstand dan in een geplooide buis. De lucht botst dan tegen de plooien waardoor het ventilatiesysteem harder moet draaien. Dit vermijd je dus door gladde buizen te laten plaatsen. Om dezelfde reden is het ook aanbevolen om de geluidsdempers recht te monteren.

Fout 6. Verkeerd afgesteld op jouw verwarmingssysteem

Verwarming en ventilatie horen samen. Je wilt namelijk dat je woning altijd aangenaam warm is en de lucht tegelijk gezond en aangenaam blijft. Een gasinstallatie kan bijvoorbeeld enkel veilig werken als er voldoende ventilatie is.

De afvoer van rookgassen is daarom een essentieel onderdeel van jouw ventilatie. Stel dat je dus op termijn jouw cv-ketel wilt vervangen, dan dient de ventilatie opnieuw afgesteld te worden. De werking van de ventilatie-unit hangt namelijk af van het type verwarming waarmee je de woning verwarmt en met welk vermogen jouw verwarmingstoestellen uitgerust zijn.

Fout 7. Verkeerde mix van ventilatiesystemen

In sommige ruimtes is er meer vocht dan in andere, of heb je meer warmte nodig. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer waar zich al snel damp vormt of wanneer je in de keuken aan het koken bent. In de badkamer plaats je dan bijvoorbeeld een inbouwventilator en in de keuken installeer je een afzuigkap. Er bestaan uiteraard veel meer oplossingen om vervuilde lucht af te voeren. Onze vakman bij Aquavent komt ter plaatse en laat jou zien welke mogelijkheden er bestaan, op basis van de eventueel bestaande afvoerkanalen.

Ga je jouw huis renoveren, isoleren of ga je de ramen of kozijnen vervangen? Dan heb je bijvoorbeeld ook keuze uit ramen met ingebouwde roosters in de kozijnen of heb je misschien ruimte om een ventilatie-unit te laten installeren. Als je beroep doet op een ervaren en professionele ventilatiespecialist weet je meteen welke oplossing het meest duurzaam is.

Fout 8. Vervuilde ventilatiekanalen

Een vervuilde ventilatie werkt niet goed meer en doet zelfs meer kwaad dan goed. Het leidt ertoe dat vervuilde stoffen namelijk terwijl in jouw woning circuleren en dan daalt de luchtkwaliteit heel sterk.

Niet elke ventilatie heeft echter hetzelfde onderhoud nodig. Een systeem met balansventilatie heeft bijvoorbeeld vaker een intensiever periodiek onderhoud nodig. Zorg er daarom voor dat je voorafgaand aan de installatie al weet hoe de ventilatie onderhouden zal worden.

Fout 9. Gesloten roosters of raampjes

Je zorgt bij voorkeur voor een vrije aanvoer van lucht als je de ventilatieroosters altijd open hebt staan. Heb je alleen (klep)raampjes? Probeer dan om die zo vaak mogelijk op een kier open te zetten. Of nog beter: je voorziet bijvoorbeeld roosters boven het kozijn of in de buitenmuur van je slaapkamer, badkamer, bureau of keuken.

Kortom: op plaatsen waar je vaak bent en waar je meer ventilatie nodig hebt dan in andere ruimtes. Om ervoor te zorgen dat er voldoende luchttoevoer is, heb je minstens één luchtrooster nodig. Een diametrale opstelling van twee roosters is vaak nog beter.

Fout 10. Geen ruimte onder de deuren

In een gezond huis is er een vrije doorstroom van lucht. En daarom is het nodig dat je minstens 1,5 cm ruimte laat onder de deuren. Leg dus bijvoorbeeld geen tochtrol aan je deur, want hierdoor blokkeer je de lucht. Mocht het zijn dat er geen vrije doorstroom is onder je deur, dan los je dit op door bijvoorbeeld een ventilatierooster in je deur of muur te plaatsen.