Het is mogelijk om een muur te bepleisteren als je vaststelt dat er vocht aanwezig is, maar niet altijd. Belangrijk is dat je weet waar het vocht precies vandaan komt vooraleer je begint met pleisteren. En daarom hangt het antwoord vooral af van het feit of het om een nieuwbouw of renovatie gaat. In elk van deze situaties pak je een vochtprobleem anders aan. Bij renovatie weet je vaak niet hoe de fundering en muren zijn opgebouwd, terwijl dat bij een nieuwbouwwoning wel het geval is.

Welke woning je ook hebt en welk type pleister je ook wenst, de ondergrond is altijd de bepalende factor voor de mooie, esthetische afwerking van jouw muren. Daarom is het goed om de muren te onderzoeken vooraleer je start met pleisteren of om meteen een vochtdiagnose te laten uitvoeren. Dan bespaar je op lange termijn vaak heel wat uit aan kosten.

Voorafgaand aan het pleisteren: de muur controleren

De ondergrond is even belangrijk voor het eindresultaat als de kwaliteit van het pleisterwerk. De porositeit van de bakstenen is bijvoorbeeld bepalend voor de keuze van de pleister en de eventuele voorbehandeling.

Er bestaat een kleine controletest waarmee je een eerste indicatie krijgt van de vochtigheid in de muren. Wrijf met een natte borstel over de muur en kijk hoelang het vocht op de muur blijft staan. Bij een gezonde muur begint het vocht na vijf minuten op te drogen. Blijft het vocht echter op de muren staan en droogt het heel moeilijk op? Dan is de muur heel vatbaar voor vocht. Als je twijfelt, dan is het aanbevolen om een vochtdiagnose aan te vragen.

Enkel een vochtexpert voert uiterst nauwkeurige metingen uit waardoor je de exacte vochtigheidsgraad van je muren kent. En tegelijk weet je dan ook wat de beste materialen zijn om je muur te pleisteren. Ook hier speelt de ouderdom van je woning een belangrijke rol. Het metselwerk van een nieuwbouwwoning voelt de eerste maanden namelijk nog heel vochtig aan, omdat muren nog moeten uitdrogen.

Pas wanneer deze volledig gedroogd zijn, kan je beginnen pleisteren. Hierbij hangt de droogtijd af van de porositeit van de constructiematerialen, van de eventuele aanwezigheid van verwarming in de woning en de omgevingstemperatuur. In de zomer droogt een woning namelijk makkelijker dan in de winter. Doorgaans duurt het gemiddeld drie tot zes maanden vooraleer de muren volledig uitgedroogd zijn.

Belangrijk is dat je een vochtdiagnose laat uitvoeren zodra je merkt dat de muren na zes maanden nog niet volledig droog zijn. Met een professionele vochtdiagnose weet je dan precies wat er aan de hand is en wat je best doet om het probleem aan te pakken. Als blijkt dat het vochtprobleem vooral te weten is aan de slechte staat van de buitenmuren, dan stelt jouw specialist andere technieken voor om het water vanaf de buitenzijde van de woning aan te pakken, bijvoorbeeld met een beschermende gevelreiniging. Bij Aquavent gaan we altijd grondig te werk om de precieze oorzaak te kennen en pakken we jouw woning preventief aan.

Vochtprobleem? Dan mag je niet pleisteren

Stel je vocht vast en heb je nog geen werken uitgevoerd? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een vochtprobleem. In dat geval is het niet mogelijk om je muur te pleisteren. Als er sprake is van opstijgend of doorslaand vocht, dan kan het pleisterwerk namelijk nooit opdrogen, waardoor het op termijn terug zou afbrokkelen. Verloren moeite dus. Daarom is het de moeite waard om eerst de staat van je binnenmuur grondig te laten controleren door een vochtspecialist. Het goede nieuws is dan dat je altijd een oplossing hebt om je muren droog te zetten, waarna je dan zonder twijfel aan de slag gaat met jouw pleisterwerk.

Belangrijk om te weten is dat een vochtbehandeling niet altijd volstaat om je muren droog te maken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er koudebruggen zijn die ertoe leiden dat de woning slecht geïsoleerd is. Dat is mogelijk het geval wanneer er je condensatie vaststelt aan je ramen. Bij condensvorming is er nog geen ‘echt’ vochtprobleem, maar dan weet je dat je beter eerst de muren renoveert vooraleer je deze met pleister afwerkt. Het is dan ook vaak nodig om de ramen te vernieuwen.

In nieuwbouw bestaat de kans dat de muren langer vochtig blijven zonder dat er sprake is van een vochtprobleem. Dat komt doordat de muren dan zeer sterk geïsoleerd zijn, maar waarbij er bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie is om het vocht te verdrijven. En dan is er vaak ook te weinig warmte aanwezig om het vocht te laten verdampen. In een nieuwbouwwoning is er dus ventilatie én verwarming nodig om ervoor te zorgen dat alle muren uitdrogen. Ook in een grondig gerenoveerde woning doet zich vaak hetzelfde probleem voor, bijvoorbeeld na de plaatsing van spouwmuurisolatie.

Staan er waterdruppels op de ramen of muren? Of heb je een klammig gevoel binnenshuis? Dan zorg je er best voor dat de verwarming binnen op dezelfde temperatuur blijft en dat er mechanische ventilatie aanwezig is. Met dit ventilatiesysteem ben je er altijd zeker van dat er een gezond binnenklimaat is en dat je vochtproblemen tijdig voorkomt. Mechanische ventilatie is verplicht in nieuwbouw of in pas gerenoveerde woningen.

Tips om pleister sneller te laten drogen

Pleister bevat veel water, waardoor het een tijdje kan duren vooraleer een nieuw of gerenoveerd huis bewoond mag worden. De pleisterlagen moeten namelijk eerst droog zijn. Belangrijk is dat de binnentemperatuur tijdens het droogproces gelijkmatig blijft, zodat de pleister geen scheurtjes of barsten zal vertonen. Daarom is het goed om de ruimte tegelijk te verwarmen en vooral ook te ventileren.

Aangezien je makkelijker kan verluchten tijdens de zomer, is dit dan ook de ideale periode om het plakwerk te laten uitvoeren. Laat je de pleisterwerken in de winter uitvoeren? Dan is het belangrijk om een verwarmingstoestel te installeren waardoor de binnentemperatuur boven 15° C blijft en ook dan voldoende te verluchten.

Ook de ondergrond beïnvloedt de droogtijd. Bouwmaterialen met een sterk absorberend vermogen, nemen doorgaans sneller water op. En tegelijk is het belangrijk dat ook de ondergrond volledig uitdroogt. Om dus de ondergrond te beschermen tegen het teveel aan vocht uit de pleister, is het vaak nodig om een voorbehandeling te gebruiken. Als specialist in de behandeling van vochtproblemen adviseren we jou daarom ook over de voorstrijkmiddelen of primers die je eventueel nodig hebt om vochtproblemen op lange termijn te vermijden.