Als jouw woning een vochtprobleem heeft, dan merk je dat. Hoe groter het vochtprobleem is, hoe groter het effect ervan is zoals een vochtig binnenklimaat of veel schade aan de afwerking (verf , bepleistering).

Het is daarom belangrijk om vochtproblemen tijdig aan te pakken. We leggen jou uit hoe je vochtproblemen in huis herkent en hoe je deze vervolgens aanpakt.

Wat zijn de effecten van vocht in muren?

Heb je last van veel vocht in huis, dan is condensatie of schimmelvorming meestal het eerste effect dat je kan vaststellen. Condens zie je dan bijvoorbeeld op de ramen of voel je ook op de muren. Als je met je handen over de muur strijkt en je voelt waterdruppels of een “kille” muur, dan is er sprake van een vochtprobleem.

Een vochtig binnenklimaat is niet prettig, omdat je dan een klam gevoel krijgt en ook omdat je dan sneller kou krijgt.

Heb je daarnaast ook last van zichtbare schimmels in huis?

 

Dan leiden deze tot negatieve gezondheidseffecten op lange termijn omdat je de ongezond beschimmelde lucht inademt.

Heb je vochtproblemen in huis, dan daalt jouw woning ook in waarde.

Vocht tast namelijk verschillende bouwelementen aan, zoals:

  • Muren: de pleisterlagen komen los of het behangpapier bladdert af
  • Vloer: De voegen van de vloer beschimmelen of komen wit en de vloer is soms echt gewoon nat (condens)
  • Faiëncen: de voegen beschimmelen en de plinten komen bijvoorbeeld los te zitten
  • Houten constructies: balken en platen beschimmelen en er verschijnt houtrot

Bij de aan- of verkoop van een huis kunnen vochtproblemen een groot struikelblok vormen om een correct bod uit te brengen op een woning.

Voor de koper is er onzekerheid over de impact en het kostenplaatje om alles op te lossen en voor de verkoper presenteert de woning zichzelf niet meer als instapklaar en gezond waardoor de verkoopwaarde daalt. Men projecteert namelijk meteen renovatiekosten als er vocht wordt vastgesteld.

Hoe kan ik potentiële vochtproblemen detecteren?

Heel vaak is er sprake van een vochtprobleem zonder dat dit zichtbaar is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer grondvocht opstijgt en de onderste stenen en afwerkingen vocht absorberen. Je ziet dit probleem misschien nog niet meteen, maar het is reeds aanwezig als je klopt op het pleisterwerk.

Vaak merk je ook aan een muffe geur dat er een vochtprobleem is en dan ga je dus best meteen op onderzoek uit.

Behalve een muffe geur detecteer je een vochtprobleem als er herkenbare sporen van vocht aanwezig zijn.

Controleer daarom de volgende constructies:

analyse-insijpelend

  • Muren: zijn de muren klam of beschimmeld? Komt het pleisterwerk los?
  • Kelder: is de vloer nat? Zijn er sporen van vocht? (kringen, kalksporen) Kelderrekken onderaan rot/verroest?
  • Ramen: blijft er condens op de ramen hangen? Zijn de silicones beschimmeld van de ramen?

De meest zichtbare vochtproblemen zijn de schimmels. Deze zie je echter pas op langere termijn of als je heel goed zoekt. Daarom is het goed om tijdig op zoek te gaan naar verkleuringen op muren, plafonds, vloeren en meubels.

Begin bij de meest vochtige ruimtes, zoals de kelder, de badkamer, de keuken of het toilet. Zoek vooral achter meubels of in hoeken.

Zie je een verkleuring? Dan wijst dit mogelijk op het begin of vroegere aanwezigheid van schimmelvorming. Hoe sneller je dit probleem detecteert, hoe beter. In het beginstadium zie je dat er grijze of zwarte kringetjes/bolletjes verschijnen.

Daarnaast kan je ook vochtproblemen herkennen door de aanwezigheid van witte sporen van zouten. Deze witte kleur is vaak een overblijfsel van zouten die in de muur zitten of gezeten hebben.

Bepaalde muurwanden en muurstenen bevatten hygroscopische zouten en deze zouten trekken water aan.

Nadat het water verdampt, blijft het zout dus achter en vormt deze een witte aanslag.

Als dit aanwezig is, is er gegarandeerd een vochtprobleem of minstens een vochtprobleem geweest en dien je je hierin te verdiepen.

Wat is vochtbestrijding?

Vochtbestrijding is een heel brede term en omvat zowel vochtpreventie als vochtbehandeling. Vochtproblemen preventief aanpakken kan je perfect zelf doen. Dat is mogelijk met behulp van:

  • Vochtvreters/ontvochtigers
  • waterdichte vulmiddelen
  • snelcement

Voor een structurele behandeling van vochtproblemen schakel je best een specialist in. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de plaatsing van:

  • mechanische ventilatie
  • Professionele kelderdichting

Hoe vochtiger de ruimte is, hoe groter de aanpak. De kelder is bijvoorbeeld de meest vochtige ruimte in huis waarbij een professionele aanpak vereist is. Ben je bezig met de renovatie van jouw woning of met een nieuwbouw, dan is dit het juiste moment om bvb jouw ventilatie te laten installeren, dit is trouwens in vele gevallen reeds verplicht.

Kan ik vochtproblemen zelf oplossen?

Vochtproblemen ontstaan vooral door slecht uitgevoerde renovaties of bouwconstructies. Daarom is het belangrijk om goed te weten welke vochtproblemen je zelf aanpakt en welke niet. Wanneer je bijvoorbeeld een vochtprobleem foutief herstelt, maak je het probleem op lange termijn vaak alleen maar erger.

placeholder

Zeker bij opstijgend of doorslaand vocht, zijn er structurele oplossingen nodig. Om dit vocht te bestrijden, is het belangrijk dat je de juiste oorzaak en vochthoogtes detecteert en daarvoor is een professionele vochtdiagnose vereist.

Vervolgens bestaan er speciale technieken om beschadigingen aan gevels, binnenafwerking of vloeren aan te pakken.

Heb je dus een professionele diagnose gekregen, maar ben je voldoende ervaren om een beschadiging zelf aan te pakken?

Dan bestaat de kans dat je het vochtprobleem zelf kunt oplossen. Bij twijfel doe je echter best meteen beroep op een ervaren expert in vochtbestrijding.

Hoe vochtproblemen professioneel aanpakken?

Om een vochtprobleem effectief aan te pakken, is het noodzakelijk om te begrijpen wat precies de oorzaak is. Wordt de schimmelvorming bijvoorbeeld veroorzaakt door opstijgend grondvocht of doorslaand vocht via de muur?

Enkel een expert in vochtbestrijding achterhaalt wat precies de oorzaken zijn en welke oplossingen doeltreffend en duurzaam zijn. Ernstige vochtproblemen krijg je meestal pas weg als je professionele vochtbestrijding inschakelt omdat een totaalaanpak dan aan de orde is.

Een vochtexpert analyseert de poreusheid van de buitenmuren, de historische opbouw, de beschadigingen en weet welke vochtbehandelingen nodig zijn, zoals:

  • injecteren van muren en vloeren
  • impregneren van muren en gevels
  • onderkapping van muren
  • kelderdichting
  • luchtbehandeling
  • installatie van een mechanisch ventilatiesysteem

De keuze van de juiste vochtbehandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de bouwconstructie en de bouwmaterialen waaruit een ruimte bestaat. Poreuze gesteentes werken bijvoorbeeld vaak als een spons en zuigen water op.

Daarnaast bevatten stenen soms bepaalde zouten die ook water opzuigen. De aanwezigheid van bepaalde bouwtechnische kwaliteiten leidt er dus toe dat de vochtexpert naar de beste oplossing op lange termijn zoekt.

Het is namelijk niet altijd mogelijk om zomaar stenen te verwijderen of een volledige vloer uit te breken. Het is echter wel mogelijk om te voorkomen dat vocht deze muren of vloeren zal blijven aantasten. En daarvoor reken je best op het professionele advies van een ervaren vochtexpert.

Zeker als je een oudere woning hebt, is het aanbevolen dat je de werken laat uitvoeren door een professionele vochtbestrijdingsexpert. Oude woningen hebben vaak vochtige kelders en opstijgend vocht door het ontbreken van waterkeringen.

Deze woningen hebben ook vaak geen spouwmuur, waardoor er vaak sprake is van doorslaand vocht wanneer het heel erg hevig regent.

Dit doorslaand vocht dringt vervolgens de gevel binnen en komt dan rechtstreeks in contact met de binnenzijde van de muur.

Heb je een vochtprobleem? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder. De expertise is gratis en helpt je vooruit naar een kwalitatieve en definitieve oplossing voor je vochtprobleem.

De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.

Neem meteen contact op