Door groene en zwarte schimmel te verwijderen na oplossing van de oorzaak die werd voorgesteld door een vochtexpert maak je jouw woning terug gezond. Het verwijderen en voorkomen van schimmel is namelijk belangrijk voor zowel je eigen gezondheid als de staat van de woning.

Groene en zwarte schimmels hebben een negatieve impact op jouw lichaam en daarom is het belangrijk om ze meteen op de juiste manier te voorkomen.

Groene en zwarte schimmels op vochtige, donkere plekken

Als je schimmels ziet, betekent dit altijd dat er een vochtprobleem is. Een teveel aan vocht ontstaat bij een lek of als er onvoldoende ventilatie in huis is om het overtollige vocht te verwijderen. Dat is ook de reden waarom groene en zwarte schimmels meestal in badkamers ontstaan of in natte kelders te vinden zijn.
Ongeacht de plaats waar je de schimmels vindt, is het altijd nodig om ook achter de wanden te kijken, want vooral op donkere plaatsen groeien schimmels sneller.

En om dat te achterhalen, doe je best beroep op een firma die gespecialiseerd is in schimmelverwijdering. Het is makkelijk om zelf de groene en zwarte schimmels te verwijderen als je deze met het blote oog waarneemt, maar zorg er dus zeker voor dat je ook weet in welke staat de ondergrond zich bevindt. En ook belangrijk: hoe sneller je de schimmel detecteert, hoe makkelijker het is om deze te verwijderen.

Groene schimmel zie je niet altijd

Ruikt jouw huis muf? Of zijn bepaalde delen in je woning aan vernieuwing toe? In dat geval ontstaan er vaak schimmels op plaatsen waar er sprake is van een structureel vochtprobleem. Dan volstaat het niet om zelf de schimmel te verwijderen. In deze situatie is dus het nodig om de schimmels professioneel te laten verwijderen en om dus meteen de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Schimmels bevinden zich namelijk vaak tussen de bouwmaterialen, waardoor je niet meteen de schimmelvorming ziet. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van je douche, badkuip of de achterkant van jouw wastafel. In sanitaire ruimtes is er zowel veel warmte als vocht, waardoor de kans groter is dat er in je badkamer groene schimmel aanwezig is.

Groene schimmels groeien op zowel zachte als harde oppervlakken. En dat is net de reden waarom deze schimmels vaak onzichtbaar blijven. Zijn er lekken waarheen water binnensijpelt? Dan bestaat de kans dat er groene schimmel te vinden is op het plaatmateriaal, zoals spaanplaten en gipsplaten. En schimmels voeden zich met bouwmaterialen, waardoor deze afbrokkelen. Daarom is het goed om regelmatig te controleren of er geen lekken aanwezig zijn in jouw woning; dan pak je het probleem zo snel mogelijk aan.

Sommige groene schimmels zijn gevaarlijk

Wist je dat er verschillende soorten groene schimmels bestaan? Elke schimmel leidt tot bepaalde gezondheidsrisico’s als je er lang aan blootgesteld bent, maar vooral de Aspergillus is een type schimmel die extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Schimmels bevatten namelijk ‘schimmelsporen’ die zich in de woning verspreiden. Met groene schimmels in huis loop je meer kans om infecties te krijgen. Welke infecties dat zijn, hangt af van je eigen gezondheid. Bij inademing kunnen schimmelsporen bijvoorbeeld in de longen komen en ademhalingsstoornissen veroorzaken.

Verschillende zwarte schimmels

Grijs, groen, bruin of zwarte schimmel: er bestaan vele soorten schimmels die doorheen de tijd van kleur veranderen. Soms ontstaat de zwarte schimmel heel geleidelijk aan met kleine, zwarte puntjes. Ook in dit vroeg stadium is het goed om de schimmel meteen grondig aan te pakken.

De aanwezigheid van zwarte schimmel wijst erop dat het binnenklimaat veel te vochtig is. De schimmel groeit dan bijvoorbeeld op vochtige muren of in een vochtig binnenklimaat. Een effectieve bestrijding van zwarte schimmel begint dus bij het detecteren van de oorzaken. Bij Aquavent onderzoeken we de ondergrond en gaan we preventief te werk om te voorkomen dat de schimmel teruggroeit.

Groene en zwarte schimmels vertonen overeenkomsten

Groene en zwarte schimmels behoren niet noodzakelijk tot dezelfde schimmelfamilies, maar hebben wel heel wat gemeen: ze verspreiden namelijk allebei een hoge concentratie van mycotoxinen. Dit zijn de giftige stoffen die schimmels verspreiden en voor gezondheidsklachten zorgen.

Het zijn echter niet enkel de schimmels die jouw gezondheid aantasten. Daarnaast voeden de schimmels zich ook met de bouwmaterialen, waardoor dit tot de deconstructie of afbraak leidt van de verschillende bouwelementen, met als gevolg dat de bouwprestaties afnemen. Daarom is het wel de moeite waard om bij twijfel je te laten bijstaan door een firma die gespecialiseerd is in het verwijderen van schimmels. Dan weet je waar de schimmels zich bevinden (ook de onzichtbare), wat de oorzaak ervan is, hoe groot de schade is en wat je best kan doen om ze te verwijderen.

Groene en zwarte schimmel zelf verwijderen

Soms is het mogelijk om de groene en zwarte schimmel zelf te verwijderen. Hoe je best te werk gaat, hangt af van de ondergrond. Op tegels en andere harde oppervlakken maak je bijvoorbeeld gebruik van waterstofperoxide, witte azijn, zuiveringszout of bleekmiddel. Op de bijsluiter lees je dan hoe je het product aanbrengt en hoe lang het duurt vooraleer je de schimmel weg kan schrobben. Met een oude tandenborstel is het bijvoorbeeld makkelijk om de rode schimmel op de voegen volledig te verwijderen.

Professioneel laten verwijderen van schimmel

Zit de groene schimmel in je muren, vloerplaten, gipsplaten, spaanplaten of andere bouwelementen? Dan kan je de schimmel enkel professioneel laten verwijderen om er zeker van te zijn dat de bouwelementen intact blijven. Meestal gaat het dan om de Aspergillus: deze groene schimmel vind je voornamelijk terug in bouwconstructies.

Belangrijk is dat de schimmel niet teruggroeit. Met een professionele schimmelverwijdering ben je er zeker van dat alle schimmelsporen verdwenen zijn met behulp van professionele biociden. Een gezond huis is dus schimmelvrij en bij Aquavent zorgen we daarvoor! Ruik je dus een schimmelgeur in huis of vermoed je dat een lekkage de bouwmaterialen aantast? Dan onderzoeken we jouw woning en voeren een gratis analyse uit. Zo weet je meteen wat er aan de hand is.

De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.

Neem meteen contact op