Zwarte schimmel komt steeds vaker voor in huizen en appartementen. En verrassend is dat niet, want deze schimmel ontstaat op plekken waar vochtproblemen zijn door over-isolatie. Het feit dat men door de overheid wordt verplicht om meer en meer te isoleren, vergroot dus ook de kans op zwarte schimmel.

Deze schimmel verspreidt zich makkelijk, wat er vervolgens toe kan leiden dat het ook jouw gezondheid aantast. Maar hoe ongezond is deze schimmel dan, en wat doe je eraan? We leggen het je graag uit.

Schadelijke effecten van zwarte schimmel

De vraag hoe schadelijk zwarte schimmel is, hangt af van de niveaus en tijdsduur van de blootstelling. Als je bij de eerste schimmelvorming meteen actie onderneemt, kan je de schadelijke effecten ervan op je gezondheid voorkomen.

Hoe sneller je in actie schiet, hoe beter. Het probleem van zwarte schimmel beperkt zich namelijk niet enkel tot de aangetaste muren, vloeren of plafonds. Naarmate deze schimmel zich ontwikkelt, ontstaan namelijk schimmelsporen die zich doorheen de lucht verspreiden en zich op nieuwe vochtplekken vasthechten. Zwarte schimmel voedt zich namelijk met vocht en verzadigde lucht.

De schimmelsporen zijn microscopisch klein en niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen wel schade aanrichten. Bijvoorbeeld als je inademt, maar ook via je huid. Schimmelsporen hechten zich aan vochtige plekken en komen dan ook op je huid terecht. In een klamme en slecht-verluchte woning waar de omgevingstemperatuur onvoldoende hoog is, loop je dus meer kans op gezondheidsproblemen.

Symptomen als gevolg van zwarte schimmel

De schadelijke gevolgen die je van zwarte schimmel mogelijk ondervindt, zijn sterk uiteenlopend. In een beginstadium kan dit leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn of ademhalingsproblemen. Op lange termijn ontstaan vaak allergische reacties of zelfs ernstige infecties.

Zeker bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of een onderliggende medische aandoening, kan de aanwezigheid van zwarte schimmel ook bestaande gezondheidsproblemen of symptomen versterken. Iemand die bijvoorbeeld al gevoelig is voor een bepaalde infectie, loopt meer kans om deze infectie effectief op te lopen. Ook voor kleine kinderen is zwarte schimmel nefast voor de longontwikkeling en ontstaan allerhande klachten en allergieën in de luchtwegen door het inademen van de schimmelsporen.

Oorzaak van zwarte schimmel onderzoeken  

Er bestaan verschillende producten om zwarte schimmel te verwijderen, al los je daarmee het onderliggende probleem niet op maar enkel het symptoom. De aanwezigheid van deze schimmel wijst namelijk op een onderliggende oorzaak, waardoor het nodig is om dit eerst aan te pakken. Hoe meer je de schimmel verwijdert, des te resistenter en schadelijker de zwarte schimmel wordt voor de bewoners.

Het is mogelijk dat de vochtschade groter is dan wat je met het blote oog kunt zien. Onderliggende materialen waarop de schimmel groeit, zijn vaak ook al aangetast. Probeer daarom eerst na te gaan wat de effectieve oorzaak is door een expertise van uw binnenhuisklimaat en andere mogelijke vochtoorzaken.

Zwarte schimmel effectief aanpakken

Ga je zwarte schimmel zelf onderzoeken? Ventileer dan eerst de woning gedurende enkele uren en draag een mondmasker en beschermende kledij tijdens je inspectie. Hierdoor blijf je beschermd terwijl je de aangetaste materialen bekijkt en, waar nodig, aanraakt.

In de meeste gevallen kan je de oorzaak echter niet met het blote oog zien, waardoor het efficiënter is om meteen een professionele vochtbestrijdingsfirma in te schakelen. Zo weet je meteen met welke vochtproblemen en schimmels je te maken hebt.

Ventilatie en verluchting voor een gezonde woning

In oudere huizen is waterschade of insijpeling vaak de grootste boosdoener. In moderne of gerenoveerde woningen ontstaat zwarte schimmel meestal door een gebrek aan ventilatie of verluchting. Ook bij Aquavent bekijken we hoe gezond jouw woning is en welke ventilatie of verluchting het meest geschikt is voor een gezond binnenklimaat. Want zodra je woning vocht- en schimmelvrij is, helpen we je met preventieve maatregelen zodat je de vochtbehandeling niet meer hoeft te herhalen.

Door Aquavent in te schakelen, kies je voor de juiste behandeling én pak je ook meteen het probleem aan. Gaat het enkel om zwarte schimmel, of is er meer aan de hand? Laat je professioneel adviseren, zodat je alle mogelijkheden kent om de zwarte schimmel en vochtproblemen voorgoed te bestrijden.