Kelderzwam is een paddenstoel die – zoals de naam zelf aangeeft – in kelders en kruipruimtes te vinden is. De kelderzwam is vooral een hout aantastende schimmel en wordt ook wel “dikke kelderzwam” genoemd en komt voor in de kelders of andere plekken waar vochtproblemen zijn.

De zwammen nestelen zich in hout en andere natuurlijke materialen met een hoge vochtigheid. De schimmeldraden kunnen zich ook ontwikkelen op stenen of gecementeerde/bepleisterde muren.

Aangezien de sporen van deze zwam nefast zijn voor de gezondheid bij het inademen en in de lucht blijven hangen zolang de zwam actief is, dien je deze zo snel mogelijk te verwijderen!

Hoe herken je deze kelderzwam?

  • Bruinrot in het hout: kelderzwam veroorzaakt bruinrot in het aangetaste hout. Dit betekent dat het hout bruin van kleur wordt en zijn structuur verliest. Het kan ook vochtig aanvoelen en broos worden.
  • Sporen: de sporen van kelderzwammen zijn een belangrijk kenmerk om ze te herkennen. In de beginfase zijn de sporen wit van kleur, maar na verloop van tijd verkleuren ze naar geelbruin met lichte randen. Deze sporen kunnen aanwezig zijn op het aangetaste houtoppervlak of in de lucht als de schimmel zich verspreidt. Je ziet het ook vaak als “ groene neerslag” op karton, papier en andere hout-afgeleide producten.
  • Vruchtlichamen: kelderzwammen produceren vruchtlichamen die onregelmatig van vorm zijn en een dikte hebben van ongeveer 3 mm. Deze vruchtlichamen kunnen op het aangetaste hout verschijnen als kleine, bruine, knobbelige structuren.
  • Zwamdraden : De schimmeldraden van kelderzwammen kunnen zich ook ontwikkelen op stenen of betonnen muren, naast het aantasten van hout. Dit kan leiden tot beschadiging van bouwmaterialen en kan structurele problemen geven voor de constructie. De zwamdraden zijn zwart/donker van kleur en lopen zoals aders over de wanden/vloeren.

Het is belangrijk op te merken dat het herkennen van kelderzwammen op basis van visuele kenmerken alleen niet altijd betrouwbaar is. Het raadplegen van een professionele schimmelinspecteur of een specialist op het gebied van houtaantasting, wordt aanbevolen voor een definitieve identificatie en om passende maatregelen te nemen voor verwijdering en preventie.

Wat zijn de risico’s op het ontstaan van kelderzwam?

Schimmels groeien goed wanneer de omgeving vochtig is en er weinig lichtinval is. In een vochtige kelder heb je dus meer kans op de aanwezigheid van deze kelderzwam.

Het is dus ook beter om naast de zwam zelf ook de oorzaak van het ontstaan van de zwam aan te pakken.

Ook wanneer er geen lekkages of waterproblemen in je kelder zijn, kan er nog schimmelgroei plaats vinden.

Een vers gestorte fundering heeft bijvoorbeeld 5 jaar de tijd nodig om helemaal uit te drogen. Zwammen groeien erg goed op een ondergrond van poreuze materialen zoals gips- en plafondplaten.

Wat zijn de gevolgen van kelderzwam?

De aanwezigheid van een kelderzwam vormt een ernstige bedreiging voor gebouwen. Wanneer de schimmel geen voedingsstoffen meer uit opgeslagen materialen kan halen, zal het zich verspreiden naar andere bronnen, zoals muren en dragende structuren.

Dit kan leiden tot aantasting en uiteindelijk verzakkingen.

In houten constructies, zoals raamkozijnen, deuren, deurlijsten en meubels, kan kelderzwam aanzienlijke schade veroorzaken omdat het hout wordt aangetast en zo sterkte verliest.

Hierdoor is vaak volledige vervanging noodzakelijk en kan dit leiden tot het volledig vernieuwen van het keldergewelf/plafond.

Is kelderzwam schadelijk voor je gezondheid?

De aanwezigheid van kelderzwam is schadelijk voor je gezondheid.

Blootstelling aan de sporen van de schimmel veroorzaakt allergieën, astma en andere luchtwegaandoeningen.

Na verloop van tijd kan de kelder door de groei van de schimmel volledig gevuld raken met sporen, waardoor deze sporen ook andere ruimtes van de woning of het gebouw kunnen binnendringen. Het is daarom belangrijk om de aanwezigheid van kelderzwam serieus te nemen en actief op te treden.

Sporen worden ingeademd en zorgen voor luchtwegproblemen en vaak ook huidaandoeningen zoals psoriasis door de aanwezigheid van schimmels in het bloed.

Kelderzwam verwijderen door een professional

Aangeraden wordt om de zwam door een expert te laten verwijderen. Professionals verwijderen niet alleen de kelderzwam, maar lossen ook de oorzaak van het ontstaan van het probleem op.

De experts gaan op zoek naar de bron en kijken hoe deze opgelost kan worden. De expert onderzoekt welke zone behandeld moet worden en welke technieken hiervoor nodig zijn.

Het is belangrijk om de zwam volledig te verwijderen en daarmee ook de sporen te doden en de bron aan te pakken.

Hoe voorkom je kelderzwam?

Door een hygrometer in de kelder te installeren kan de luchtvochtigheid gecontroleerd worden. Een luchtvochtigheid van 85% of hoger is een ideaal klimaat om schimmelsporen te verspreiden.

Daarnaast is het belangrijk om te controleren of er ergens een lek aanwezig is en deze direct te laten repareren. Een slechte dichting of een gescheurde vloerfundering kan ook een bron van vocht zijn in de kelder.

Om de schimmel te voorkomen wordt aangeraden om geen vers brandhout in de kelder op te slaan. In vers brandhout bevindt zich veel vocht wat een bron is voor schimmels. Ook is het belangrijk om voor een goede ventilatie met een vrije luchtstroom te zorgen zonder blokkade van obstakels.

Heb je schimmelproblemen? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder. De expertise is gratis en helpt je vooruit naar een kwalitatieve en definitieve oplossing voor je vochtprobleem.

De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.

Neem meteen contact op