Header

Aquavent is jouw expert in vochtbestrijding.

Content

Problemen met kelderzwam?

In constant vochtige kelders met slechte verluchting kan na verloop van tijd een kelderzwam ontstaan. Kelderzwam groeit voornamelijk op natuurlijke materialen waaruit het zijn voeding haalt om verder te groeien. Het is van belang om een kelderzwam professioneel en grondig te verwijderen en de oorzaak (vochtprobleem) van de zwamgroei aan te pakken. Een kelderzwam zal, indien niet aangepakt, steeds verder groeien en structurele problemen veroorzaken in je woning door het wegvreten van bouwmaterialen.

Kelderzwam kan agressief jouw gebouw aanvreten, los dit snel op!

Hoe herken je opstijgend vocht?
Hoe herken je opstijgend vocht?

Hoe herken je kelderzwam?

Een kelderzwam kan in verschillende gedaantes voorkomen, afhankelijk van de fase waarin de zwam zich bevindt en de ondergrond waarop de zwam zich aan het voortplanten is. De meeste kelderzwammen nestelen zich in de eerste plaats op houten of van hout afgeleide materialen, bij voorkeur gaat het dan om onbehandeld hout zoals houten planken en latten, OSB,…

In de groeifase van de kelderzwam zien we vooral een gelige, katoenachtige groeirand met kleine worteltjes of bedekking. Het vruchtlichaam en dus de kern van de zwam is meestal okerkleurig tot donkerbruin. Wanneer de kelderzwam zich verder ontwikkelt, ontstaan veel waaiervormige donkere tot zwarte zwamdraden die zich over grote oppervlaktes kunnen uitspreiden. De zwam gaat via deze draden op zoek naar voeding of andere materialen om voeding uit te halen, om zich voort te planten of nieuwe vruchtlichamen te maken.

Waarom opstijgend vocht behandelen?
Waarom opstijgend vocht behandelen?

Waarom kelderzwam behandelen?

Kelderzwam in je kelder is een ernstige bedreiging voor je gebouw. Zolang de kelderzwam zijn voeding kan halen uit gestockeerde materialen blijven de gevolgen voor het gebouw beperkt, maar eens de kelderzwam zich voldoende sterk heeft ontwikkeld, kan deze op zoek gaan naar andere voedingsbodems en muren en dragende structuren aanvreten.

Bij een plafondopbouw met houten structuren worden deze van binnenuit verzwakt en opgevreten door de kelderzwam en zo kunnen er op termijn verzakkingen ontstaan. Als de zwam echter op tijd wordt behandeld, kunnen jouw dragende structuren misschien zonder grote problemen behouden worden. In gemetste keldermuren kan de zwam zich via het voegwerk of barsten in de muren invreten en de muren verzwakken waardoor er structurele barsten en zettingen kunnen ontstaan.

Daarnaast zijn de sporen van kelderzwam schadelijk voor de gezondheid. Een kelder met zwam gaat na verloop van tijd vol sporen hangen die in de andere ruimtes van het gebouw binnen vliegen en daar gezondheidsklachten voor de bewoners kunnen opleveren.

Waarom een vochtdiagnose laten uitvoeren?
Waarom een vochtdiagnose laten uitvoeren?

Waarom is een diagnose noodzakelijk?

Bij behandeling van kelderzwam gaat het niet enkel om het professioneel verwijderen van de zwam maar ook om het oplossen van de oorzaak van de zwamvorming, die meestal zijn basis kent bij een onderliggend vochtprobleem. Onze expert gaat dus op zoek naar de onderliggende bron van de zwamvorming en hoe deze kan opgelost worden.
Daarnaast bepaalt de expert welke zone moet behandeld worden en met welke technieken de zwam correct kan verwijderd worden.

Er is een verschil tussen de behandeling van houtconstructies, gemetste structuur,… Het is van belang om de kelderzwam volledig te verwijderen ,de sporen te doden en de bron aan te pakken om volledige zekerheid te kunnen geven dat de kelderzwam definitief is bestreden. De expert zal de juiste behandelingszone afbakenen zodat de zwam volledig kan worden uitgeroeid.

Content

Onze aanpak bij kelderzwam

De meeste kelderzwammen nestelen zich dus in hout en andere natuurlijke materialen die een hoge vochtigheid kunnen absorberen. Alle aangetaste materialen of onderdelen die met kelderzwam in contact zijn gekomen, worden op eenzelfde manier aangepakt.

In de eerste plaats zorgt Aquavent ervoor dat de bron van het vocht of waterinsijpeling wordt behandeld zodat de zwam geen nieuwe voeding krijgt. Daarna wordt de plek van infiltratie zo mogelijk extra snel verdroogd om de rotting van het aangetaste materiaal te vertragen. Alle rotte en weggevreten materialen worden verwijderd en er wordt een veiligheidszone rond de door zwam aangetaste delen afgebakend en weggesneden of verwijderd. De omliggende oppervlaktes worden geschuurd met staalborstel om alle zwamsporen te verwijderen. Tenslotte worden de resterende materialen of de volledige ruimte onderworpen aan een anti-schimmelbehandeling met schimmeldodende producten die geïnjecteerd of verneveld worden.

Kelderzwam verwijderen is dus een werk voor specialisten die de situatie correct kunnen inschatten en niet enkel de zwam lokaal verwijderen maar ook effectief de oorzaak en het volledige zwamcorpus met uitzaaiingen professioneel aanpakken. Doe een beroep op een specialist in kelderzwambehandeling met ervaring en kies voor Aquavent.

About
About

Kies voor Aquavent

Onze regionale expert helpt je graag verder

Heb je een vochtprobleem? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder bij het vinden van een gepaste oplossing. De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.

  • Steeds een regionaal vakman
  • Expertise en ervaring
  • Adviseren en informeren
  • Officieel Erkend lid van WTCB
  • Nieuwste technieken en producten
  • Ecologisch verantwoord ondernemen
Referenties

Onze klanten aan het woord

Enkel tevreden klanten, daar gaan wij voor.

 

Bekijk onze referenties

Testimonials layout 1

Jouw Aquaventen

Een vochtexpert met ervaring voor jouw regio!