Heb je last van schimmels in huis? Dan betekent dit dat de woning ongezond is om in te wonen. Schimmels wijzen namelijk op verzadigde lucht en mogelijke aanwezigheid van een vochtprobleem.

Belangrijk hierbij is dus dat je de vochtigheid verlaagt, zodat schimmels geen kans meer hebben om terug te groeien. Wil je weten wat schimmels met jouw gezondheid doen en hoe je schimmels best bestrijdt? Heel goed, want in dit artikel vertellen we er jou alles over.

Schimmels zijn schadelijk, let op!

Er bestaan heel wat verschillende soorten witte, gele, bruine of zwarte schimmels. Vooral de zwarte schimmel is de meest gevaarlijke, omdat deze de meest giftige schimmelsporen bevat. Deze sporen of ‘mycotoxinen’ zorgen vooral op lange termijn voor een ernstige aantasting van de luchtwegen. In een eerste fase verhogen schimmels de kans op matige ziektesymptomen zoals een verstopte neus, keelpijn of slijmhoest. Deze verschijnselen wijzen erop dat de luchtwegen geïrriteerd raken door de aanwezigheid van de giftige schimmelsporen. In een latere fase verhoogt de kans dat deze irritatie leidt tot overgevoelige lichaamsreacties, ook beter bekend als allergieën. Er kunnen zelfs ernstige respiratoire aandoeningen ontstaan zoals astma of bronchitis.

Behalve het ademhalingsstelsel hebben schimmels ook een indirecte invloed op gewrichten. Schimmels zie je meestal in ruimtes die te vochtig zijn. Wordt het binnenklimaat dus te vochtig/verzadigd, dan leidt dit vaak tot reumatische aandoeningen of tot verschillende vormen van artritis. Reuma en artritis zijn chronische ontstekingen die pijn en stijfheid aan spieren of gewrichten veroorzaken. Deze aandoeningen nemen sterker toe naarmate het binnenklimaat vochtiger wordt, zoals in het najaar en de winter.

Hoe schimmel herkennen?

Het lijkt eenvoudig om schimmel te herkennen, maar dat is het niet altijd. Schimmels leven vaak al een hele tijd in huis vooraleer deze zichtbaar worden. En daarom is het aanbevolen om op de geur te letten. Schimmels verspreiden namelijk een diepe aardse geur. Deze is vergelijkbaar met de geur van vochtige kelders. Is het moeilijk om deze geur te herkennen? Dan helpt het jou als je de geur van rottend hout kent. Schimmel heeft dus deze specifieke houtachtige geur. Verwar deze geur echter niet met andere geuren die afkomstig zijn van hout. Gezond hout verspreidt namelijk ook een specifieke geur, maar deze is niet dezelfde als de geur van rottend hout.

Wanneer de schimmel al een tijdje in huis leeft, ontstaan er kleine vlekken op muren, plafonds of meubels. Deze hebben een verschillende kleur naargelang de ondergrond. Denk je schimmelsporen te zien? Doe dan latex handschoenen aan en leg jouw handen tegen de muur. Als je voelt dat de muur heel koud en nat is of je de zichtbare sporen kan wegvegen, dan is er sprake van schimmelvorming.

Hoe kan ik zelf schimmels bestrijden?

De meeste schimmelsoorten verdwijnen als je deze met azijn behandelt. Zijn de schimmels hardnekkig, dan gebruik je bijvoorbeeld een samenstelling van soda en water (6g soda per liter water) of bleekwater. Wil je het meteen grondig en vakkundig aanpakken? Dan heb je keuze uit verschillende schimmelwerende producten die extra voordelen bieden. Deze hebben bijvoorbeeld een langere inwerktijd en hechten zich beter aan de ondergrond. Bovendien zijn professionele anti-schimmelproducten gebruiksvriendelijk, omdat deze een minder scherpe, indringende geur verspreiden en minder spatten veroorzaken.

Welke schimmelwerende producten zijn efficiënt?

Schimmel bestrijden lukt enkel als je de juiste producten op de juiste manier gebruikt. Voor de meer hardnekkige schimmels heb je sterke anti-schimmelproducten nodig die extra grondig inwerken op de ondergrond. De inwerktijd verschilt vaak naargelang het anti-schimmelproduct dat je gebruikt, maar dat zegt weinig over de doeltreffendheid. De mate waarin de schimmel verdwijnt, heeft vooral te maken met de manier waarop je het product aanbrengt. Sommige schimmelwerende producten hoef je enkel aan te brengen, bij andere producten is het belangrijk om heel goed te schrobben. Let erop dat je tijdens het verwijderen van de schimmel de ruimte heel goed ventileert en dat je ook een masker en handschoenen draagt. En anti-schimmelproducten mag je ook niet zomaar in contact brengen met andere schoonmaakproducten. Het is dus belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzingen grondig te lezen. De juiste aanpak zorgt dan voor een doeltreffend eindresultaat.

Hoe schimmels professioneel laten verwijderen?

Aangezien de aanwezigheid van schimmels erop wijst dat er een vochtprobleem is, volstaat het niet om enkel de schimmelvlekken te verwijderen. Een professionele vochtexpert zal zich vooral richten op hardnekkige schimmels zoals huiszwam of kelderzwam met professionele producten. Een zwamprobleem mag je niet zelf aanpakken aangezien er met zwaar toxische producten wordt gewerkt en ook de technieken zelf divers zijn (fakkelen, impregneren, …). Voor dit soort ernstige schimmels dient je dus altijd een vakman aan te spreken.

Waarom is professionele schimmelbestrijding noodzakelijk?

Het is belangrijk dat het onderliggend vochtprobleem definitief wordt opgelost, zodat het binnenklimaat volledig gezond en droog is. Om er zeker van te zijn dat schimmels definitief wegblijven, heb je daarom een expert in professionele schimmelbestrijding nodig. Het is mogelijk om hardnekkige schimmels zelf te verwijderen, maar enkel een expert is in staat om het onderliggend vochtprobleem structureel aan te pakken zodat de schimmels nooit meer terugkeren. En dat heeft allemaal te maken met vakmanschap.

Vochtbestrijding is pas doeltreffend als er eerst een grondige vochtdiagnose aan voorafgaat en waarbij een expert vervolgens de juiste oplossing biedt. Voor deze oplossing gaat de expert veilig en structureel te werk. Ontdekt Aquavent bijvoorbeeld opstijgend of doorslaand vocht, is er een probleem van vochtige ondergrond of chape? Dan krijg je een grondige analyse van alle vochtproblemen en weet je meteen welke vochtbestrijding het best aansluit bij jouw woning en dus de definitieve oplossing vormt voor jouw schimmelprobleem. Eens deze oplossing is toegepast zal je nadien nooit nog schimmels hoeven te verwijderen.

Heb je schimmels? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder. De expertise is gratis en helpt je vooruit naar een kwalitatieve en definitieve oplossing voor je vochtprobleem.

De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.

Neem meteen contact op