Wil je weten hoe gezond jouw binnenklimaat is? Dan is naast het CO2-gehalte de luchtvochtigheid een van de meest belangrijke indicatoren. Als de luchtvochtigheid normaal is, dan ben je er zeker van dat de bouwstructuur geen te veel of te weinig aan vocht bevat.
Als er een onevenwicht is, kan dit tot vochtproblemen – en dus ook gezondheidsproblemen – leiden. Voorkomen is beter dan genezen. We brengen heel veel tijd binnenshuis door, waardoor de luchtvochtigheid een belangrijke impact heeft op de levenskwaliteit. Behalve een gezond binnenklimaat wil je ook dat jouw thuis aangenaam en comfortabel aanvoelt, het hele jaar door.
En dit wooncomfort regel je door de verwarming en ventilatie af te stemmen op jouw behoeften. Heb je dus een te lage of een te hoge luchtvochtigheid in jouw woning, dan heeft dit te maken met de temperatuur en ventilatie.
De juiste omgevingstemperatuur zorgt voor de ideale luchtvochtigheid. Laten we eens samen bekijken wat de mogelijke oorzaken zijn van een te hoge of lage luchtvochtigheid in jouw woning en wat je hieraan kan doen.
Te hoge luchtvochtigheid: mogelijke oorzaken
Bedraagt de luchtvochtigheid meer dan 60% bij 20 graden, dan is je woning te vochtig en is het tijd om er iets aan te doen. Een te hoge luchtvochtigheid in je woning is niet aangenaam. Je huis voelt dan klammig aan en je hebt meer kans om ziek te worden. De aanwezigheid van vocht leidt er namelijk toe dat zich steeds meer bacteriën kunnen ontwikkelen, waardoor de lucht in huis vervuild raakt. In ruimtes waar het langdurig vochtig is, hangt er vaak een onaangenaam geurtje. Het is meestal als je een tijdje van huis bent en je terug thuiskomt, dat de geur je plots weer opvalt.
Herken je deze muffe geur op een plek bij jou in huis? Dan bestaat de kans dat de luchtvochtigheid er te hoog is. Dat hoeft niet overal in huis te zijn. Het hangt ervan af welke kamers bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn of waar de muren net gevoelig zijn voor vocht. In een vroeg stadium is een vochtprobleem heel plaatselijk en kan je schade voorkomen als je het tijdig aanpakt. Merk je bijvoorbeeld dat er snel condens of mist op je ramen staat bij vochtig weer?
Dit betekent dat de buitentemperatuur doordringt tot in de woning en de lucht in huis te veel vocht bevat. Als dit probleem aanhoudt, ontstaat er op termijn schimmelvorming.
Te hoge luchtvochtigheid: mogelijke gevolgen
Een binnenklimaat waar schimmelvlekken aanwezig zijn op de muren, geeft aanleiding tot gezondheidsklachten. Bacteriën komen dan via de lucht in de longblaadjes terecht, waar deze vervolgens infecties kunnen veroorzaken. Dan word je eigenlijk voortdurend blootgesteld aan ziektekiemen, waardoor je ziektesymptomen krijgt zoals een pijnlijke keel, vermoeidheid of kortademigheid.
Luchtvochtigheid meten
Op een hygrometer lees je makkelijk af hoeveel procent water er in de lucht zit. Dat percentage is de luchtvochtigheidsgraad binnen in de woning. Is je woning onvoldoende geïsoleerd? Dan stijgt de luchtvochtigheid vaak uit tot 70% tijdens de herfst en winter, omdat het dan moeilijker is om de woning voldoende te verwarmen. Dit is zeker het geval bij regen en natte sneeuw. Ook loopt de luchtvochtigheid vaak hoog op als je een bad neemt of doucht.
Elke badkamer heeft daarom een deftige ventilatie nodig om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid snel terug tot het normale niveau zakt. Ook de ruimtes met een droogkast of keukentoestellen bevatten vaak een hogere luchtvochtigheidsgraad. Dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig om de vochtige en vervuilde lucht tijdig af te voeren.
Te lage luchtvochtigheid: mogelijke oorzaken
Tijdens een strenge vorst is er een lage luchtvochtigheid buiten. Een droog binnenhuisklimaat zorgt ervoor dat je de woning minder moet verwarmen en dat is een voordeel. Een te lage luchtvochtigheid zorgt echter vooral voor nadelen als het gaat over het binnenklimaat.
Er is sprake van een lage luchtvochtigheid als de vochtgraad lager is dan 40% bij 20 graden. En daar kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. Een te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte of onvoldoende ventilatie.
Dat is bijvoorbeeld het geval in woningen die zeer sterk geïsoleerd zijn en waar nog geen ventilatiesysteem werd geplaatst. Ook is de oorzaak vaak te wijten aan ruimtes die oververhit raken tijdens warme dagen als gevolg van een hoge beglazing. In nieuwbouwappartementen of –huizen is het belangrijk om zonwering te plaatsen, zodat de binnentemperatuur niet aanzienlijk stijgt tijdens de zomer.
Deze hoge temperaturen leiden ertoe dat de luchtvochtigheid te ver zakt onder de gewenste grenswaarde van 40%. Hetzelfde ook in de winter: als de verwarming binnen te hoog staat, zal de luchtvochtigheid sterk dalen. Te droge lucht komt vooral voor bij nieuwbouw.
Te lage luchtvochtigheid: mogelijke gevolgen
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijg je sneller last van droge ogen, een droge keel, barstjes in de lippen, hoofdpijn en vermoeidheid. Op lange termijn loop je dan ook meer risico op gevoelige of ontstoken luchtwegen.
Daarnaast is het nadelig voor je woning, omdat er hierdoor scheurtjes in de muur kunnen ontstaan. Heb je een houten structuur, dan kan ook het hout beginnen barsten of krimpen als gevolg van uitdroging.
Normale luchtvochtigheid
Een hoge of te lage luchtvochtigheid zorgt voor problemen en dus helpen we jou om de vochtgraad op een constant niveau te houden, het hele jaar door. Een normale luchtvochtigheidsgraad bedraagt gemiddeld 45-60% bij 20 graden.
Dit percentage wordt bepaald door de hoeveelheid vocht die je dagelijks uitstoot en de mate waarmee de vervuilde lucht in de woning tijdelijk wordt afgevoerd en ververst. Op basis van jouw woning en je dagelijkse activiteiten zorgen we voor het meest optimale ventilatiesysteem waardoor jouw binnenklimaat het hele jaar door gezond blijft.
Goed voor jezelf en voor je woning.