Is het vocht in de hoek duidelijk zichtbaar of is er zelfs meer dan één hoek aangetast? Dan doe je best beroep op een professionele vochtbestrijdingsfirma die onderzoekt met welk vochtprobleem je precies te maken hebt. Maar geen paniek: in dit artikel leggen we jou graag uit wat de mogelijke oorzaken zien en welke mogelijkheden je hebt om het vocht in hoeken professioneel te laten behandelen.

Vocht in de hoek van je kamer: mogelijke oorzaken

Vocht ontstaat op koude plekken. Dat verklaart waarom je vaak vocht in de hoeken van een woning vindt. Warmte stijgt en dus zijn het vooral de onderste hoeken waar vochtproblemen ontstaan. En er is nog een tweede reden waarom vochtproblemen vaak in de hoeken van een woning verschijnen: dat komt namelijk doordat schimmels beter groeien op donkere plekken. Komt er dus weinig licht in je slaapkamer? Dan is de kans groter dat zich daar schimmels ontwikkelen.

Vocht in hoeken kent verschillende oorzaken, afhankelijk van de vochtigheidsgraad en de temperatuur. De meest voorkomende oorzaak is dat het gaat om ruimtes die je weinig of niet verwarmt waardoor ze gevoeliger zijn voor schimmelvorming, zoals je slaapkamer of veranda. Dat verklaart waarom er vaker vocht in de hoek van een slaapkamer te vinden is dan bijvoorbeeld in een woonruimte. En dat is logisch, want een koude ruimte in huis kan minder vochtigheid verdragen dan een warme ruimte.

Hoe meer een kamer gebruikt wordt, hoe groter de kans dat er na verloop van tijd vocht in de hoeken ontstaat. In een badkamer of slaapkamer ontdek je bijvoorbeeld sneller vocht dan in een berging of hal. Maar let op: niet alle vochtige ruimtes zijn koud. Denk bijvoorbeeld aan je badkamer waar het vaak vochtig én warm is. Deze combinatie zorgt er vaak net voor dat er een specifiek vochtprobleem optreedt wanneer de luchtvochtigheidsgraad en temperatuur hoger zijn. Het vocht ontstaat dan wanneer er sprake is van een hoge condensatie en er waterdruppels op de muren en hoeken blijven bestaan. Dit probleem los je enkel op door je badkamer dan beter en vaker te verluchten.

Merk je vocht op in een hoek op het gelijkvloers of in de kelder? Dan is er wellicht  een groter vochtprobleem, omdat er mogelijk sprake is van optrekkend of opstijgend vocht. Een andere mogelijke oorzaak is dat de waterleiding lekt. Leidingen zitten aan de benedenkant van muren en in hoeken, dus vandaar dat vocht in hoeken vaak te wijten is aan lekkage.

Ontdek je vocht in de bovenste hoeken van je kamer? Dan is het mogelijk dat er zich een lek of opening aan de buitenkant van de woning bevindt, waar er vervolgens bij een hevige stortbui hemelwater naar binnensijpelt; mogelijk als gevolg van een lekkende dakgoot, van een aangetaste buitenmuur of door slecht uitgevoerd metselwerk. Het gebeurt vaak dat een muur opgetrokken is uit metselwerk dat niet-waterdicht blijkt te zijn of waartussen nog spleetjes bestaan langs waar het water naar binnen sijpelt.

Vocht in de hoek van je slaapkamer: mogelijke oorzaken en oplossingen

Vocht in de hoek van je slaapkamer wijst veelal op een condensatieprobleem. Dat komt doordat je vaak in je slaapkamer bent en tijdens jouw slaap transpireert en ademt. Hierdoor stijgt de hoeveelheid verzadigde lucht in je slaapkamer. Het vocht van je adem blijft dan in de koude hoeken en op koude plekken staan, zoals de koudere zones rond je slaapkamerraam.

Condensatie is het meest voorkomende vochtprobleem, maar is ook het makkelijkst op te lossen: veel en correct verluchten. In de winter is dat niet aangenaam, omdat je dan koude in je woning krijgt terwijl je ligt te slapen waardoor je dat dan ook minder doet en het probleem ontstaat. Dan is het comfortabel om een mechanische ventilatie te laten installeren, zo blijft de binnenlucht altijd zuiver én aangenaam warmer. Dit is overigens een verplichting in nieuwe woningen sinds 2008 en dus geen overbodige luxe meer.

Een slaapkamer bevindt zich vaak dichtbij het dak. Merk je vocht in een van de bovenste hoeken van jouw slaapkamer? Dan is het ook mogelijk dat er een lekkage of insijpeling is van regenwater via de buitenzijde van de buitenmuur of van het dak. In dat geval is er sprake van doorslaand vocht en doe je best beroep op een professionele vochtverwijderingsfirma om te weten hoe het vochtprobleem in je slaapkamer ontstaan is en hoe je dit definitief kunt oplossen.

Vocht in de hoek van je kamer: mogelijke oplossingen

Als je weet waar het vocht in een hoek vandaan komt, weet je ook meteen welke vochtbehandeling het meest efficiënt is. Een juiste diagnose van de oorzaken is dus meteen de belangrijkste reden om een ervaren vochtbestrijdingsfirma in te schakelen.

Door zelf het vocht aan te pakken, behandel je namelijk enkel de aangetaste oppervlakte, maar blijft het vochtprobleem wel bestaan. Het bespaart jou dus heel wat zorgen als je meteen voor een professionele vochtbehandeling kiest. Hierdoor beperk je zoveel mogelijk de schade aan je woning en weet je dat de vochtproblemen dan ook definitief opgelost zijn. Bij Aquavent zijn we zeer ervaren in het detecteren van alle soorten vochtproblemen en schimmels.

Met een gratis diagnose heb je dan ook altijd het juiste advies in handen en kies je voor de meest doeltreffende aanpak. In de praktijk adviseren we dan vaak om zowel het vochtprobleem aan te pakken als om te bekijken welke ventilatie er nodig is om te voorkomen dat het vochtprobleem terugkeert.

Heb je vochtproblemen? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder. De expertise is gratis en helpt je vooruit naar een kwalitatieve en definitieve oplossing voor je vochtprobleem.

De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.

Neem meteen contact op