Vochtproblemen komen vaker voor dan je denkt wanneer je een woning gaat kopen. Bij een eerste plaatsbezoek is het vaak moeilijk om op alles te letten. Vocht is vaak een probleem dat niet altijd zichtbaar is en verborgen achter meubels, in hoekjes.
Zelfs al blijft het vochtprobleem onbesproken, dan nog gaat het om niet om een verborgen gebrek zolang je niet kan bewijzen dat dit doelbewust werd verborgen door de verkoper (bvb opnieuw schilderen, valse wanden voor plaatsen).
Best is dus dat je aan je makelaar vraagt of er vochtproblemen zijn en dat je zelf veel oog hebt voor de details vooraleer je een woning koopt. Hierdoor kom je later niet voor verrassingen te staan. De aankoop van een woning is een heel belangrijke beslissing in je leven.
Niet alleen financieel, maar ook op het vlak van gezondheid en comfort. Er zijn een aantal eenvoudige zaken waar je op kan letten tijdens je plaatsbezoek, waardoor je vocht opmerkt of kan ontdekken of het in een huis aanwezig kan zijn.
Vocht in muren
Als je een huis bezoekt, kijk je naar de muren. Of tenminste, naar de delen van de muren die zichtbaar zijn. Hoe leger de woning is, hoe sneller je ziet in welke staat de muren zich bevinden. Als een woning aangenaam ruikt, dan is er meestal geen probleem. Belangrijk is dat je je niet laat verleiden door de geuren van een net schoongemaakt huis. Fijn is dat wel, maar deze geur verdoezelt vaak de echte geur.
Het is goed dat je weet hoe de binnenruimtes in normale omstandigheden ruiken. Hangt er een muffe geur? Dan is het nodig om extra aandacht te hebben voor eventuele afwijkingen aan de muren en het plafond. Als de woning bemeubeld is, dan is het misschien wel nodig om eens een paar meubels te verschuiven.
Hierdoor krijg je een zicht op de volledige staat van elke binnenmuur. Afwijkingen, zoals oneffenheden of plekken, wijzen mogelijk op een vochtprobleem. Denk bijvoorbeeld aan behang dat loshangt of aan pleisterwerk dat afbrokkelt. Zelfs als de binnenmuren op het eerste gezicht in goede staat zijn, bladdert de verf misschien lichtjes af. Als je deze zaken ter sprake brengt bij de verkoper, kom je vaak te weten wat de oorzaken zijn.
Het hoeft echter niet altijd een vochtprobleem te zijn. Een woning met een lage luchtvochtigheid leidt er bijvoorbeeld vaak toe dat er kleine barstjes in de wand komen. Of het zou kunnen dat de vorige eigenaar de oorzaak van het vochtprobleem al heeft aangepakt, maar de beschadigde muren nog niet volledig heeft laten herstellen zoals bvb bij insijpelingen van daken/dakgoot enz.
Merk je echter dat er schimmel op de muren staat? Dan is er zonder twijfel sprake van een vochtprobleem. Als je kleine, wijdverspreide schimmelvlekjes op de muur opmerkt, dan bestaat de kans dat de woning gevoelig is voor vocht. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de wanden slecht geïsoleerd zijn. Strijk daarom met je vingers langs de binnenzijde van de ramen en controleer of je geen waterdruppels voelt.
Merk je vocht? Wrijf dan ook aan de onderzijde van de muren die zich op het gelijkvloers bevinden. Als een muur klammig aanvoelt, dan wijst dit op een beginnend vochtprobleem. Aarzel dan zeker niet om dit met jouw makelaar of verkoper te bespreken.
Opstijgend vocht
Optrekkend of opstijgend vocht ontstaat door de zuigende werking van de muren. Hierdoor trekt grondwater of regenwater zich in de muren en leidt dit tot een degradatie van de bouwconstructie. De isolatie en het pleisterwerk worden bijvoorbeeld aangetast, waardoor op termijn schimmels en loskomende afwerking ontstaat.
Opstijgend vocht is meestal het grootste vochtprobleem in een woning en doet zich voor in de kelder of op het gelijkvloers. Dit probleem komt het vaakst voor bij verouderde woningen die geen waterkering hebben of waarbij de muren rechtstreeks verbonden zijn met de gemetselde fundering. Doorheen de jaren zijn er dan eventueel scheuren in de muren ontstaan. Vraag dus steeds het bouwjaar van de woning na en of er al dan niet al iets tegen opstijgend vocht is ondernomen in het verleden.
Zelfs in nieuwere woningen worden vaak fouten vastgesteld bij de plaatsing van een waterkering, waardoor er mogelijk sprake is van opstijgend vocht. Vermoed je dat er vocht is? Dan is het aanbevolen om een vochtexpert aan te stellen die een grondige en nauwkeurige vochtdiagnose uitvoert.
Is er een kelder aanwezig? Controleer dan zeker of deze ruimte droog staat. Als er een waterpomp is of de keldervloer staat onder water, dan betekent dit dat er sprake is van opstijgend vocht. Wees je er ook van bewust dat er niet altijd sprake is van opstijgend vocht wanneer het vochtprobleem zich voordoet ter hoogte van de muurvoet. In dat geval heb je een vochtbehandelingsexpert nodig die onderzoekt wat de oorzaak is van het probleem.
Vochtplekken op muren
Tijdens het woningbezoek controleer je best alle muren van elke verdieping. Ook op de bovenste verdiepingen bestaat de kans dat je vochtplekken of schimmels vaststelt. Dit is zeker het geval bij doorslaand vocht. Dit vochtprobleem ontstaat wanneer de buitenzijde van de woning niet waterdicht is. Hierdoor dringt het regenwater door tot de binnenzijde van de woning. Het heeft dan geen zin om dan enkel de binnenmuur te herstellen.
Denk je dat er doorslaand vocht is? Bekijk dan ook zeker de schade aan de buitenzijde van de muur. Hierdoor kan je dan een juiste inschatting laten maken van de kosten die nodig zijn om de buitenzijde van de woning aan te pakken.
Vochtplekken die het gevolg zijn van doorslaand vocht, ontstaan geleidelijk aan. Daarom is het goed om ook op de details te letten. Als het een ronde plek is, dan is er meestal sprake van doorslaand vocht. Deze vlekken zijn dan zoutkringen. Merk je kleine witte of lichtbruine vochtstrepen op de wand? Dan is er eventueel sprake van doorslaand of opstijgend vocht in een vroeg stadium. Jouw vochtexpert onderzoekt dan om welk type vochtprobleem het precies gaat.
Bevindt de vochtplek zich in de bovenhoek van een kamer? Vraag de makelaar of verkoper dan ook zeker naar de staat van het dak. Het is mogelijk dat regenwater dan via het onderdak naar binnen sijpelt bij slagregen.
Opstijgend vocht behandelen
Opstijgend vocht gaat niet vanzelf weg, ook niet tijdens de zomer. Vocht is namelijk altijd in de bodem aanwezig. Daarom is het belangrijk om je muren te beschermen tegen het optrekkend grondwater. En hiervoor heb je keuze uit verschillende vochtbehandelingen. In een vroeg stadium is het eventueel nog mogelijk om de buitenmuren te coaten met een vochtwerende gel.
Meestal is het echter nodig om het opstijgend vocht structureel aan te pakken. Dit betekent vaak dat het aanbevolen is om chemische barrières te plaatsen die het opstijgend vocht tegenhouden. De muren injecteren is de meest gebruikte techniek om optrekkend vocht te behandelen. Bij een correcte uitvoering van deze techniek is het vochtprobleem volledig opgelost. Een andere methode bestaat erin om de muren te onderkappen.
In dat geval worden er horizontale sleuven in het metselwerk gekapt. En tot slot zijn er ook technieken om de muur ‘onder te zagen’ of om ventilatiekokers te plaatsen. Om er echt zeker van te zijn dat je de juiste aanpak kiest, is het belangrijk dat je met een grondige vochtdiagnose precies te weten komt hoe het probleem ontstaan is en hoe groot de vochtschade is.
Heb je vochtproblemen? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder. De expertise is gratis en helpt je vooruit naar een kwalitatieve en definitieve oplossing voor je vochtprobleem.
De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.