Ventilatie betekent dat je 24 uur per dag verse schone lucht binnentrekt en/of slechte lucht afvoert in jouw woning zonder dat je de ramen hoeft open te zetten.
Ventilatie zorgt dus continu voor gezonde lucht in de woning en dat is anno 2022 onmisbaar in een goed geïsoleerde woning.
Zeker sinds de uitbraak van COVID-19 werd al snel duidelijk dat een goed geventileerde ruimte de overdracht van luchtweginfecties drastisch verlaagt. Zelfs als je kerngezond bent, heb je een goede ventilatie nodig om gezond te blijven.
Maar welke ventilatie is nu eigenlijk goed voor jou woning? En wat doet dit met jouw gezondheid en wooncomfort?
Wat is ventilatie?
Oudere woningen ventileren in sterke mate, omdat er voortdurend buitenlucht langs gaten en kieren de woning binnenkomt. Deze natuurlijke ventilatie is echter niet ideaal. Door de slechte isolatie is een oude woning vaak moeilijk te verwarmen en gevoeliger voor vocht, waardoor er schimmelproblemen ontstaan. Oude huizen ruiken dan ook vaak muf.
Deze geur ontstaat doordat er bijvoorbeeld houtrot of stof aanwezig is, zoals huisstofmijt, of omdat er schimmels leven.
Waarom is een goede ventilatie belangrijk?
Een goede of gezonde ventilatie zorgt ervoor dat je woning een lage luchtvochtigheid krijgt. Dat is vaak een uitdaging, als je bedenkt dat een gezin per jaar gemiddeld 3.700 tot 4.300 liter vocht per jaar uitstoot. Het vochtgehalte in jouw woning neemt toe als je doucht of als je kookt.
Ook door uit te ademen geef je ook al vocht af aan de ruimte, zeker omdat je dit continu doet. En dit vocht bevat stikstof, bacteriën en andere ongewenste stoffen die de binnenruimte vervuilen en schimmels voeden.
Met ventilatie haal je continu verse schone lucht in huis, blijft het binnenklimaat altijd droog en voer je voortdurend vervuilde lucht af. Dit soort binnenklimaat is gezond en voelt comfortabel aan.
Welke klachten heb je bij slechte ventilatie?
Zowel in oude als nieuwe woningen loop je grote kans om gezondheidsklachten te krijgen als je geen mechanische ventilatie hebt. In een oude woning komt er heel wat stof binnen en krijg je bijvoorbeeld allergische reacties.
Deze woningen zijn slecht geïsoleerd e, hebben vaak onderliggende vochtproblemen waardoor het klimaat vochtiger is en er meer bacteriën en schimmels leven die je vervolgens inademt.
In moderne, goed geïsoleerde woningen is het binnenklimaat vrij van stof, maar kan de vervuilde binnenlucht niet zomaar ontsnappen – tenzij je regelmatig de ramen openzet. Doe je de ramen niet voldoende open, dan blijft de vervuilde lucht binnen en krijg je hoofdpijn, slaapproblemen of andere gezondheidsklachten door een verzadigd binnenhuisklimaat.
Hoe slechter de ventilatie en hoe beter de isolatie, hoe groter de gezondheidsklachten.
Vochtige en warme omgevingstemperaturen zijn bijvoorbeeld een uitstekende habitat voor zilvervisjes: dat zijn kruipende insecten die goed in badkamers gedijen. Op vochtige en koude plekken, zoals in slaapkamers, ontstaan dan weer vaak schimmels. Deze geven giftige sporen vrij in de lucht die vervolgens in de longen terechtkomen.
Deze sporen of ‘mycotoxinen’ zijn op lange termijn schadelijk, omdat deze aandoeningen in de luchtwegen kunnen veroorzaken.
Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten?
Ventileren betekent dat je voortdurend verse lucht binnentrekt in de woning en de vervuilde lucht afvoert. De binnenlucht is dus altijd in beweging en daardoor blijven er geen geurtjes, stofdeeltjes of schadelijke stoffen in huis hangen.
De woning verluchten is, daarentegen, heel erg beperkt in tijd.
Je verlucht namelijk enkel de binnenruimte wanneer je een raam openzet. Doe je het raam terug dicht, dan krijg je dus ook geen toevoer meer van verse buitenlucht. Het is goed om jouw woning regelmatig te verluchten, bijvoorbeeld op momenten als je veel vocht in huis hebt.
Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je gekookt hebt of een douche hebt genomen.
Ook als er veel mensen bij jou thuis zijn zet je best een raam open. Doe je de grote schoonmaak of ben je bezig met verven, dan is het zelfs aanbevolen om zowel voor als tijdens het werken de ramen al open te zetten. Hierdoor worden schadelijke stoffen meteen afgevoerd.
Tijdens koude winterdagen is het echter niet aangenaam of energiezuinig om jouw ramen voor langere tijd open te laten staan. Dan krijg je het plots heel koud binnen en verbruik je veel energie om de binnentemperatuur op peil te houden.
Wist je trouwens dat mechanische ventilatie er ook voor zorgt dat je minder energie verbruikt?
Een droge ruimte warmt namelijk sneller op dan een vochtige ruimte. Verluchten helpt dus om jouw woning gezond te maken, maar is meestal onvoldoende om de woning perfect gezond te houden zonder overdreven energieverlies . Daarvoor heb je dus een mechanisch ventilatiesysteem nodig.
Hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem?
Een mechanisch ventilatiesysteem is de meeste gezonde oplossing om jouw woning te ventileren.
Dit ventilatiesysteem werkt namelijk met een geautomatiseerde motor, waardoor de binnenlucht altijd voldoende en tijdig vervangen wordt door de aanvoer van schone buitenlucht.
Bij mechanische ventilatie is er dus altijd sprake van een toevoer van schone lucht en een afvoer van vervuilde lucht.
De mate waarin mechanische ventilatiesystemen onderling verschillen, heeft te maken met de mate waarin deze aan- of afvoer deels of volledig mechanisch is.
Soorten mechanische ventilatiesystemen | Werking |
Ventilatiesysteem B | Mechanische luchttoevoer Natuurlijke luchtafvoer |
Ventilatiesysteem C(+) | Natuurlijke luchttoevoer Mechanische luchtafvoer |
Ventilatiesysteem D | Mechanische luchttoevoer Mechanische luchtafvoer |
In de bovenstaande tabel zie je dat een mechanisch ventilatiesysteem vaak gebruikmaakt van natuurlijke luchttoevoer of -afvoer. Dit is bijvoorbeeld het geval als je raamroosters laat plaatsen.
Hogergeplaatste raamroosters zorgen er bijvoorbeeld voor dat de vervuilde lucht naar buiten gaat. Dat komt doordat warme lucht altijd stijgt. De lager geplaatste raamroosters laten dus schone buitenlucht binnen.
Wens je een mechanische aan- of afvoer, dan heb je centrale mechanische ventilatiesystemen nodig. Deze werken geruisloos en zijn continu in werking met ventielen in iedere ruimte.
Deze ronde ventielen zijn aangesloten op ventilatiekanalen die de lucht doorheen de woning verspreiden.
Zeker in vochtige ruimtes zijn deze kanalen altijd aanwezig ongeacht het systeem, zoals in de keuken, het toilet of de badkamer.
Heb je een ventilatieprobleem? Contacteer ons en we helpen je graag zo snel mogelijk op een professionele manier verder bij het vinden van een gepaste oplossing.
De Aquavent uit jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad.